Návrh a implementace reportingového a predikčního řešení pohledávek a dobropisů pro obchodní společnost - Kochová, Karolína (2024)
Diplomová práce se zabývá návrhem a implementací reportingového a predikčního řešení pohledávek a dobropisů pro obchodní společnost, jehož účelem je zpřehlednit informace o zákaznících, stavu jejich pohledávek a dobropisů a predikovat tento stav do budoucnosti, a tím poskytnout nástroj k možnému zlepšení cashflow společnosti. Řešení vychází z business zadání projektu, které obsahuje popis společnosti, popis divize a popis oddělení datové analytiky včetně popisu dosavadního řešení pohledávek. Datové zadání obsahuje obecné informace o produkčních systémech, ETL a modelovacích nástrojích, vizualizačních a distribučních nástrojích ve společnosti a dále informace o výběru konkrétních datových zdrojů a nástrojů pro řešení. Datové zadání také obsahuje alternativní způsoby vizualizace pohledávek a požadavky na řešení. Kapitola Řešení projektu zahrnuje návrh reportu, postup implementace, integraci dat v ETL platformě, sémantický model, KPI, predikci v Pythonu, vizualizaci Business Intelligence řešení, distribuci a výsledky průzkumu spokojenosti uživatelů. Závěr shrnuje celý projekt a jeho přínosy uživatelům.