Tvorba modelu strojového učení pro rozpoznání záměru z rádiové komunikace ATC - Marhan, Michal (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vývoj modelu strojového učení pro převod řeči na text specificky upravený pro českou leteckou komunikaci, který dosahuje vyšší přesnosti než obecné modely. Výsledky ukazují, že navržený model strojového učení pomocí trénování modelu Whisper Large v3 od OpenAI dosahuje mnohem nižší slovní chybovosti (WER 9 %). Vzhledem k chybějícím volně dostupným datasetům pro učení práce dále obsahuje návrh a realizaci rozsáhlé architektury pro automatický sběr, ukládání a zpracování rádiové komunikace v zóně letového provozu na českých letištích. Práce poskytuje detailní popis hardwarové části architektury pro spolehlivý příjem letecké komunikace s minimální úrovní šumu. Softwarová část popisuje a implementuje škálovatelnou architekturu pro nasazení zařízení internetu věcí s možností vzdálené správy napříč českými letišti včetně backendové části pro sběr a zpracování velkého množství leteckých nahrávek. Následně práce navrhuje ověření konceptu pro automatickou extrakci důležitých informací, jako jsou volací značky, letové dráhy a záměr pilota, z přepsané nahrávky pomocí velkých jazykových modelů. Během celého projektu práce využívá metodiky MMSP pro vývoj softwarové části projektu a CRISP-DM zaměřeným na porozumění, modelování a zpracování dat.