Využití společenské odpovědnosti v mikro a v malých podnicích - Musilová, Monika (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na míru společenské odpovědnosti v mikro a malých podnicích v pohostinství a její vliv na finanční výkonnost. Dále zkoumá, jak demografické charakteristiky a osobní zájem manažerů/vlastníků ovlivňují společenskou odpovědnost. Prostřednictvím dotazníkového šetření a statistických testů bylo zjištěno, že mikro a malé podniky se nejvíce angažují v oblasti péče o zákazníky a zaměstnance. Demografie manažerů/vlastníků nemá na společenskou odpovědnost vliv, avšak jejich zájem o udržitelné aktivity ji pozitivně ovlivňuje. V oblasti péče o zaměstnance společenská odpovědnost ovlivňuje subjektivní finanční výkonnost podniku a funguje jako mediační faktor mezi zájmem manažerů o udržitelnost a subjektivní finanční výkonností. V závěru práce jsou shrnuta doporučení pro efektivnější a udržitelnější provozování mikro a malých podniků v pohostinství s cílem dosáhnout pozitivního vlivu na zaměstnance, zákazníky a komunity.