Work-life balance - Dub, Michal (2024)
Tato práce se zabývá využíváním home office a jeho možným dopadem na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem zaměstnanců. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda práce z domova přispívá k lepší rovnováze mezi pracovním a soukromým životem a zda má pozitivní dopad na časovou kapacitu zaměstnanců. Kvalitativní výzkum byl proveden pomocí polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s 50 zaměstnanci dvou různých firem v jihočeském regionu. Získaná data byla analyzována pomocí analytického softwaru s cílem identifikovat klíčové faktory, které ovlivňují work-life balance ve zmíněném kontextu home office. Výsledky naznačují, že home office může mít pozitivní vliv na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, a to zejména díky eliminaci dojíždění a pružnější pracovní době. Přínosem je lepší pochopení dynamiky rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem v éře rostoucí obliby home office a nabídnutí doporučení pro zaměstnavatele, jak tento moderní trend lépe uchopit, a tím zlepšit svůj postoj ke svým zaměstnancům.