Aktérstvo Európskej únie na príklade stratégie „Farm to Fork“ : zameranie na animal welfare - Kratochvíl Marušáková, Terézia; Votoupalová, Markéta; Csajková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou aktérstva EÚ na príklade animal welfare a zároveň sa snaží vyplniť medzeru v poznaní tejto oblasti. Cieľom predkladanej diplomovej práce je posúdiť, či EÚ presadzuje svoju agendu a svoje postoje v oblasti animal welfare voči tretím krajinám. Toto posúdenie je realizované prostredníctvom jedného z nástrojov environmentálnych politík, a to analýzou obchodných dohôd. Výskumnou otázkou je, či EÚ presadzuje svoje záujmy v oblasti animal welfare voči tretím krajinám. Pre zodpovedanie výskumnej otázky boli zvolené obchodné dohody EÚ s tretími krajinami, ktoré boli zúžené na konkrétnych osem dohôd, na ktoré sa EÚ v súčasnosti zameriava. Okrem analýzy samotných obchodných dohôd boli realizované polo-štruktúrované rozhovory s expertami. Je možné zhrnúť, že EÚ sa aktívne pokúša presadiť štandardy animal welfare v krajinách mimo EÚ, a to pomocou začleňovania ustanovení o animal welfare do obchodných dohôd.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses