Holandská nemoc v ekonomice Demokratické republiky Kongo - Rysová, Markéta (2024)
Tato diplomová práce pojednává o problematice holandské nemoci v Demokratické republice Kongo, která přestože je bohatá na mnoho nerostných surovin, patří mezi nejchudší země na celém světě. Cílem práce je zjistit, zda se na základě daných projevů (jako je reálná apreciace měny či růst zaměstnanosti v sektoru služeb) holandská nemoc v této zemi vyskytuje. Ze zkoumání vyplývá, že konžská ekonomika v současnosti netrpí holandskou nemocí dle její původní definice, její prvky se v zemi ovšem vyskytnout mohou z důvodu dalších existujících ekonomicko-politických problémů.