Zhodnocení systému vzdělávání pracovníků v konkrétní start-up společnosti - Kaincová, Aneta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá vzdělávacím systémem vybrané start-up společnosti, jelikož došlo ke změně v managementu a bylo odhaleno, že není vzdělávání zaměstnanců systematicky nastaveno, a proto nedochází ke kýženému rozvoji zaměstnanců v žádoucím rozsahu, což se promítá i do ekonomických ukazatelů celé společnosti. Cílem této práce je zhodnotit aktuální systém, odhalit vzdělávací potřeby, prozkoumat efekt vzdělávání na motivaci pracovníků a poskytnout konkrétní doporučení, která by situaci mohla zlepšit. Těchto cílů by mělo být dosaženo pomocí literární rešerše publikací odborníků na efektivní a systematické vzdělávání zaměstnanců a moderními studiemi na styly učení, formy, metody a nástroje vzdělávání, motivaci a míru zapojení. Teoretické základy jsou pak rozšířeny a provázány s kvalitativním výzkumem ve společnosti, který se skládal z hloubkových rozhovorů, observace, anonymních dotazníků, Kirkpatrickova čtyř-úrovňového modelu a případových studií. Ve společnosti byly odhaleny nedostatky v definování cílové skupiny, obsahu, preferované formě nebo frekvenci vzdělávacích aktivit, což má negativní vliv na motivaci zaměstnanců provázanou s rozvojem. Na základě personálního auditu a porovnání výkonnostních ukazatelů bylo prokázáno, že juniorní zaměstnanci, kteří aktivně využívali nových znalostí ze školení, měli vyšší obrat na hlavu a zvýšili efektivitu své práce, oproti seniorním zaměstnancům, kteří byli k obsahu školení skeptičtí a nové znalosti proto nevyužívali. Návrhem ke zlepšení je přesné rozdělení zaměstnanců dle jejich kvalifikace a vzdělávání v preferované frekvenci vhodnou formou na základě jejich kompetenčních nedostatků vždy s praktickou implementací a vyhodnocováním zpětné vazby. Hlavním doporučením je sjednocení onboardingu, umožnění zpětn