Vplyv energetickej krízy v JAR na konkurencieschopnosť krajiny – prípad „load-sheddingu“ - Frühwald, Viktor; De Castro, Tereza; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Táto diplomová práca má za cieľ zhodnotiť vplyv „load-sheddingu“, ako prejavu energetickej krízy na konkurencieschopnosť Juhoafrickej republiky. Dokazovanie negatívneho vzťahu „load-sheddingu“ na konkurencieschopnosť krajiny je realizované prostredníctvom ročenky konkurencieschopnosti, ktorá bližšie identifikuje oblasti, v ktorých Južná Afrika v kontexte konkurencieschopnosti zaostáva. „Load-shedding“ v konečnom dôsledku. ohrozuje podnikanie a negatívne vplýva aj na príjmovú nerovnosť, nakoľko ľudia bez prostriedkov na alternatívne zdroje energie sa ocitajú v bezvýchodiskových situáciách. „Load-shedding“ obmedzuje aj plnohodnotný chod ako aj nemocníc, tak aj malých stredných podnikov, ktoré musia dodatočne investovať do záložných zdrojov energie a opráv poškodených zariadení. Riešením je investovanie do obnoviteľných zdrojov energie, do inovácií už existujúcej, ale zanedbanej infraštruktúry. Vláda už niektoré kroky podniká, avšak ešte neprešlo dostatok času, kedy vidieť výsledky, nakoľko hodín „load-sheddingu“ stále pribúda.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses