Vliv dimenzí organizační kultury na míru jejího sdílení - Svobodová, Kateřina (2024)
Cílem diplomové práce je posoudit míru sdílení organizační kultury ve vybraném zařízení a identifikovat, do jaké míry ji zvolené dimenze organizační kultury mohou ovlivňovat. Ke sběru dat byl využit upravený dotazník Maela a Ashfortha, the Values Survey Module 13, Test of Colour Semantic Differential a polostrukturovaný rozhovor. K vyhodnocení vlivu sledovaných dimenzí na míru identifikace zaměstnanců s organizační kulturou byla použita regresní analýza. Výsledky ukázaly, že míra identifikace pracovníků s podnikovou kulturou je optimální a nejvíce ji ovlivňuje Hofstedeho dimenze individualismu vs. kolektivismu. Na základě další analýzy výsledků byla vyhodnocena současná kultura v organizaci a byly formulovány vlastní náměty a doporučení pro oblast analyzovaného fenoménu.