Vliv dimenzí organizační kultury na míru jejího sdílení - Svobodová, Kateřina; Kaczor, Pavel; Novák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Cílem diplomové práce je posoudit míru sdílení organizační kultury ve vybraném zařízení a identifikovat, do jaké míry ji zvolené dimenze organizační kultury mohou ovlivňovat. Ke sběru dat byl využit upravený dotazník Maela a Ashfortha, the Values Survey Module 13, Test of Colour Semantic Differential a polostrukturovaný rozhovor. K vyhodnocení vlivu sledovaných dimenzí na míru identifikace zaměstnanců s organizační kulturou byla použita regresní analýza. Výsledky ukázaly, že míra identifikace pracovníků s podnikovou kulturou je optimální a nejvíce ji ovlivňuje Hofstedeho dimenze individualismu vs. kolektivismu. Na základě další analýzy výsledků byla vyhodnocena současná kultura v organizaci a byly formulovány vlastní náměty a doporučení pro oblast analyzovaného fenoménu.
Vedoucí práce: Pavel Kaczor
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses