Vliv organizační kultury na práci na dálku - Strnadová, Magdaléna (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem práce na dálku na organizační kulturu společností. V teoretické části přibližuje čtenářům definici práce na dálku, představuje její dosavadní vývoj, současné trendy a budoucnost. Pozornost je věnována i novele zákoníku práce a právnímu ukotvení práce na dálku. Prostřednictvím dotazníkového šetření a strukturovaných rozhovorů ve vybraných společnostech je následně zkoumáno, jaký má práce na dálku dopad na organizační kulturu v oblastech flexibility, komunikace, spolupráce a podpory zaměstnanců. Sledovány jsou také změny v hodnotách a postojích zaměstnanců. Výstupem práce je seznam doporučení pro takové společnosti, které chtějí zoptimalizovat procesy a zefektivnit postupy týkající se práce na dálku.