Vliv organizační kultury na práci na dálku - Strnadová, Magdaléna; Kubálek, Tomáš, 1963-; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem práce na dálku na organizační kulturu společností. V teoretické části přibližuje čtenářům definici práce na dálku, představuje její dosavadní vývoj, současné trendy a budoucnost. Pozornost je věnována i novele zákoníku práce a právnímu ukotvení práce na dálku. Prostřednictvím dotazníkového šetření a strukturovaných rozhovorů ve vybraných společnostech je následně zkoumáno, jaký má práce na dálku dopad na organizační kulturu v oblastech flexibility, komunikace, spolupráce a podpory zaměstnanců. Sledovány jsou také změny v hodnotách a postojích zaměstnanců. Výstupem práce je seznam doporučení pro takové společnosti, které chtějí zoptimalizovat procesy a zefektivnit postupy týkající se práce na dálku.
Vedoucí práce: Tomáš Kubálek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses