Priame zahraničné investície a ich dynamika v kontexte zavedenia eura - Luptáková, Kristína (2024)
Bakalárska práca skúma dynamiku priamych zahraničných investícií v kontexte zavedenia spoločnej európskej meny – eura – v krajinách strednej a východnej Európy. Hlavným cieľom je analyzovať vplyv zavedenia eura na tok PZI, pričom osobitná pozornosť je venovaná porovnaniu Slovenskej republiky a Estónska (ako krajín eurozóny) s Českou republikou a Maďarskom (krajinami mimo eurozóny). Práca sa zameriava na identifikáciu determinantov PZI a posudzuje ich význam pri rozhodovaní zahraničných investorov. Výsledky ukazujú, že zavedenie eura môže zvýšiť atraktivitu hostiteľských krajín, najmä z pohľadu ekonomickej stability a nižších transakčných nákladov. Závery práce poskytujú pohľad na širší dopad menovej integrácie na investičné prostredie regiónu.