Dopady pandemie Covid-19 na provoz ubytovacích zařízení ve vybraných krajích České republiky - Rynglová, Irena (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou a porovnáním vlivu pandemie COVID-19 na ubytovací služby ve vybraných krajích České republiky – Praze, Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Hlavním cílem práce je zjistit, jaké změny byly implementovány v ubytovacích zařízeních v reakci na pandemii a zhodnotit efektivitu těchto změn z hlediska bezpečnostních opatření. Metodologie práce zahrnuje literární rešerši zaměřenou na celkovou problematiku ubytovacích zařízení a krizí v cestovním ruchu se zaměřením na pandemii COVID-19. V práci je dále zahrnuta statistickou analýzu dat z Českého statistického úřadu a CzechTourism pro porovnání výkonových výsledků krajů v době před pandemii a po pandemii a kvalitativní rozhovory s vedoucími pracovníky vybraných ubytovacích zařízení, které umožnily hlubší vzhled do zvládání této krize v individuálních ubytovacích zařízení. Závěrečná komparativní analýza poskytuje přehled o tom, jaké faktory přispěly k lepšímu či horšímu zvládání této mimořádné situace v jednotlivých krajích a nabízí návrhy pro zlepšení odolnosti ubytovacích zařízení v budoucnu. Celkově práce přináší komplexní pohled na dopady pandemie COVID-19 na ubytovací sektor v České republice a zdůrazňuje význam efektivní přípravy a adaptace na podobné krizové situace v budoucnosti.