Ekosystém inovací a startupů v Estonsku - Pimek, Cyril (2024)
Tato diplomová práce se zabývá estonským inovačním a startupovým ekosystémem. Hlavním cílem práce je zjistit relevantní charakteristiky a faktory zapřičiňující úspěch estonského inovačního a startupového ekosystému. Tohoto cíle je dosaženo pomocí komparace a syntézy výsledků vybraných empirických studií, žebříčků a oficiálních dokumentů. První kapitola se zabývá definicí a vymezením pojmu inovace, inovační indikátory, inovační katalyzátory a inovační politika. Druhá kapitola blíže zjišťuje specifika inovační politiky a vládních aktivit Estonska a zhodnocuje postavení země v globálních inovačních žebříčcích. Třetí kapitola zjišťuje specifika estonského startupového ekosystému se zaměřením na nejvlivnější aktéry z řad startupů a podpůrných organizací.