Užitek mladých turistů z návštěvy historicky významného města : Vícekriteriální analýza - Velebová, Tereza; Šauer, Petr; Petrů, Zdenka, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Města jsou důležitou součástí kulturního dědictví a cestovního ruchu v Evropě. K zachování dlouhodobé konkurenceschopnosti tohoto regionu je potřeba přizpůsobit podmínky v městských destinacích mladé generaci Z, která se svou aktivitou podílí na oživení cestovního ruchu po pandemii a ekonomické krizi. Cílem této diplomové práce je připravit metodiku analýzy užitku českých vysokoškolských studentů, patřících do generace Z, z návštěvy historicky významných měst. K naplnění stanoveného cíle je využito metody váženého součtu. Pomocí literární rešerše, hloubkových rozhovorů a výstupů z konverzace s umělou inteligencí je stanoveno 19 kritérií, kde je kvalita jednotlivých kritérií hodnocena pomocí pětibodové škály. Pro toto hodnocení je připravena metodika. Váhy jednotlivých kritérií jsou stanoveny pomocí Fullerovy a Saatyho metody. Pro ověření aplikovatelnosti připravené metodiky je v práci provedeno pilotní ověření na městech Praha a Florencie. Výstupy práce a připravená metodika poskytují cenné informace pro destinační management a poskytovatele služeb v cestovním ruchu.
Vedoucí práce: Petr Šauer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses