Tvoba pluginu pro zobrazení UML diagramů a kopenogramů pro prostředí IntelliJ IDEA a PyCharm - Brychta, Ondřej; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Chadim, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem této práce je návrh a implementace pluginu do vývojového prostředí IntelliJ IDEA a PyCharm, který by svým uživatelům umožňoval vizualizovat zdrojové kódy napsané v Javě nebo Pythonu pomocí kopenogramů a diagramů tříd. Plugin je navr žen na základě analýzy podobných pluginů a nástrojů, které vznikly v rámci dřívěj ších závěrečných prací, a sjednocuje jejich funkcionalitu do jediného pluginu pro platformu IntelliJ. Plugin pomocí diagramů zjednodušuje orientaci v kódu a může tak sloužit jako podpora výuky v kurzech programovaní v jazycích Java a Python, ale i ostatním programátorům. První část práce se zabývá představením informačních zdrojů, po kterých jsou v textu představeny kopenogramy a diagramy tříd a programovací jazyky Java a Python, které jsou zde i podrobněji srovnány. Dále jsou zde kapitoly věnovány platformě In telliJ a vývojovým prostředím IDEA a PyCharm, se samostatnou kapitolou zaměřenou na vývoj pluginů pro tuto platformu. Na závěr jsou zde rozebrány podobné pluginy a nástroje na zobrazování diagramů, které vznikly v rámci dřívějších prací. Druhá část práce je zaměřena na vývoj nového pluginu. Začíná návrhem řešení na základě analýzy dřívějších prací a podobných pluginů, včetně popisu požadavků a vlastností pluginu. Následně je popsána implementace navrženého řešení, po kterém následuje návod na instalaci pluginu a manuál k jeho ovládání. Poslední kapitola je zaměřena testování vytvořeného pluginu a nástroje, které k tomu byly použity. Na konci práce jsou pak navržena možná budoucí vylepšení a rozšíření.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses