Perspektivy budoucího rozvoje železniční nákladní dopravy v ČR (s využitím srovnání s železniční sítí Švýcarské konfederace) - Stareček, David (2024)
Bakalářská práce si klade za cíl identifikovat klíčové rozdíly mezi železniční sítí České republiky a železniční sítí Švýcarské konfederace a následně navrhnout možná opatření pro zlepšení efektivity a konkurenceschopnosti železniční nákladní dopravy v České republice tak, aby byl zabezpečen její pozitivní rozvoj. Prostředkem pro odhalení rozdílů mezi železničními sítěmi je srovnávací analýza, která zkoumá dostupné statistiky z oblasti výkonnosti a efektivity těchto železnic. V práci je taktéž rozebrána úloha mezinárodních úmluv a organizací v železniční dopravě a role železniční dopravy v dnešním globalizovaném světe.