Nezaměstnanost mladých a aktivní politika zaměstnanosti ve Španělsku - Vávrová, Veronika (2024)
Cílem této bakalářské práce je zjistit rozsah míry nezaměstnanosti mladých lidí ve Španělsku a prozkoumat a vyhodnotit reakci španělské vlády prostřednictvím aktivní politiky zaměstnanosti. Nezaměstnanost mladých osob představuje pro hospodářství Španělska závažný problém, a to například z důvodu poměrně nedávných četných strukturálních a jiných historických změn. Právě vysoká nezaměstnanost mladých může mít zásadní vliv na ekonomickou situaci a vývoj tohoto státu. Je důležité objasnit si, proč se právě v této zemi vysoká nezaměstnanost mladých rozmohla. Správné pochopení této otázky může následně vést k nalézání efektivnějších a vhodnějších řešení v této věci. Dále lze lépe předcházet prohlubování této problematiky a jejímu negativnímu promítání do stavu celé ekonomiky Španělska. Práce je členěna do tří kapitol. První kapitola představuje teoretickou část práce a vymezuje stěžejní pojmy na téma nezaměstnanost. Následující kapitoly tvoří část praktickou, která se zaměřuje na zjišťování rozsahu nezaměstnanosti mladých v této zemi a aktivní politiku zaměstnanosti, kterou španělská vláda aplikuje.