Nástroj pro hodnocení kompatibility bezpečnostních opatření v kontextu směrnice NIS2 - Grossmann, František; Hološka, Jiří, 1983-; Mazánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Vzhledem k rostoucímu množství kybernetických hrozeb jsou jak soukromé společnosti, tak státní instituce nuceny neustále zdokonalovat zabezpečení své IT infrastruktury. Postupů a metod, jak dosáhnout lepší úrovně zabezpečení existuje několik, ovšem jejich zavedení je nákladné a vyžaduje značné odborné kapacity. To představuje problém obzvlášť pro malé a střední podniky, které mnohdy nemají zavedené IT oddělení a adekvátní finanční prostředky. Koncem roku 2022 schválil Evropský parlament finální znění směrnice o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně kybernetické bezpečnosti v Unii, tzv. NIS2. Ta navazuje na původní směrnici NIS tím, že zásadně prohlubuje a rozšiřuje pravidla pro řízení kybernetické bezpečnosti u povinných subjektů. V České republice se povinnosti vycházející ze směrnice budou týkat až 6 000 subjektů, přičemž řada z nich bude představovat právě malý nebo střední podnik. Cílem této práce je posoudit potenciální dopad nové evropské směrnice NIS2 na malé a střední podniky a nastínit problémy, kterým tyto organizace při zavádění povinných opatření čelí. Práce bude sestávat z teoretického náhledu do problematiky kybernetické bezpečnosti, představení klíčových standardů a shrnutí dosavadních nástrojů pro analýzu shody s uvedenými standardy. Na základě těchto poznatků bude v praktické části vytvořen jednoduchý webový nástroj, který mohou tyto podniky použít k posouzení vlastní shody se směrnicí NIS2.
Vedoucí práce: Jiří Hološka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses