Vliv hudebního pozadí na paměť při sledování reklamních spotů - Vinš, Josef (2024)
Výzkumná diplomová práce, ve které bylo zkoumáno, jestli různé hudební doprovo-dy reklamy mohou ovlivnit, kolik údajů o produktu, či službě si příjemci sdělení zapamatují. Výzkum vycházel z dřívější psychologické studie Effects of Background Music in Phonological Short-term Memory (Salamé a Baddeley, 1989). Data byla sbírána offline na půdě FM VŠE od homogenního výzkumného vzorku kvůli eliminaci dalších proměnných a testována statistickými T-testy a chí-kvadrát testem. Výsledky ukázaly, že volba různého doprovodu může ovlivnit chybovost v zapamatovaných údajích. Kromě hudebního doprovodu bylo testováno, zda chybovost ovlivní znalost použité skladby, nebo hudební preference respondentů. Na rozdíl od různých doprovodů neukázaly testy žádný významný vliv těchto modalit.