Environmentální management v kontextu společenské odpovědnosti nadnárodních společností - Prokopiusová, Lucie; Andreisová, Lucie; Třísková, Olga; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá environmentálním managementem v kontextu společenské odpovědnosti nadnárodních společností. Cílem této práce je identifikovat hlavní motivační faktory, které vedou k implementaci environmentálně směrovaných manažerských systémů (EMS) ve středních a velkých nadnárodních podnicích. Úvodní část práce teoreticky charakterizuje environmentální management (EM) a jeho přístupy, s důrazem na EMS a možnost jejich implementace a certifikace. Analyzuje také bariéry a motivátory pro zavedení EMS ve společnostech. Druhá část práce se zaměřuje na analýzu hloubkových rozhovorů provedených v rámci kvalitativního výzkumu s osobami, které EMS do společností implementovaly nebo o něm rozhodovaly, s cílem identifikovat hlavní motivační faktory tohoto řízení. Mezi nejdůležitější zjištění patří, že zatímco nadnárodní společnosti implementují EMS pro ekonomické výhody a zvýšení konkurenceschopnosti, národní společnosti motivuje především environmentální legislativa a tlak zákazníků, přičemž interní motivační faktory jsou vnímány jako sekundární u obou těchto typů společností.
Vedoucí práce: Lucie Andreisová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses