Energetika EU v kontextu geopolitických změn - Polák, Ondřej; Vošta, Milan, 1962-; Abdallah, Kareem Issam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá energetikou Evropské unie v kontextu nedávných geopolitických změn, které byly způsobeny ruskou invazí na Ukrajinu. Hlavním cílem této bakalářské práce je prozkoumat a zhodnotit energetické vztahy EU ve světle současných geopolitických změn a identifikovat klíčové faktory ovlivňující budoucí směřování těchto vztahů. V první teoretické části se bakalářská práce zabývá především vztahem mezi energetikou a geopolitikou a konceptem energetické bezpečnosti. Druhá část se nejprve soustředí na energetiku EU jako takovou, zejména pak na unijní energetickou politiku. Dále se pak kapitola zabývá vztahy s Ruskem a Ukrajinou jako klíčovými zeměmi pro dodávky energetických surovin do Evropy. Třetí část pak již analyzuje samotné dopady ruské invaze na energetický systém EU. Dále se tato část zabývá plánem REPowerEU, který zaštiťuje soubor opatření přijatých s cílem minimalizovat nežádoucí dopady, které invaze způsobila. V souvislosti s tímto plánem pak bude věnována zvláštní pozornost potenciální roli zeleného (obnovitelného) vodíku v unijní energetice, který by mohl pomoci urychlit její zelenou transformaci. Vzhledem k tomu, že by EU nebyla schopna uspokojit svou vlastní poptávku, snaží se v současnosti navazovat nová partnerství se zeměmi, odkud by mohla tento zelený vodík dovážet ve velkých objemech. Kapitola tyto země představí a zanalyzuje, za účelem určení potenciálně nejvhodnějšího partnerství. V samotném závěru se pak kapitola pokusí nastínit další možný vývoj v unijním energetickém sektoru.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses