Urbánní aspekty izraelsko-palestinského konfliktu : Vývoj a transformace městské války v Levantě - Klementová, Šárka; Weinfurter, Jaroslav; Eberle, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Urbánní konflikt představuje dnes jeden z rysů moderního válčení, kdy se města stávají novým bojištěm. Tato bakalářská práce reprezentuje diachronní komparativní analýzu vývoje urbánní války ve 20. a 21. století se zaměřením na vojenské strategie, technologie a využití zastavěného prostoru. Práce je zaměřena na problematiku izraelsko-palestinského konfliktu, ve kterém můžeme postupem času pozorovat výrazné změny z hlediska války ve městech. Práce zkoumá, jak se v průběhu konfliktu formovalo městské prostředí, a zkoumá také vývoj vojenských strategií, používaných technologií a mimo jiné se zaměřuje i na využívání architektury obou soupeřících stran. Komparuje tak různá období městského konfliktu a zkoumá jejich komplexnost a proměnlivost v závislosti na povaze konfliktu a zapojených aktérů.
Vedoucí práce: Jaroslav Weinfurter
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses