Ochrana hranic schengenského prostoru : problematika nelegální migrace - Blažková, Alžběta; Votoupalová, Markéta; Kristek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu vlivu nelegální migrace na hraniční kontroly v Schengenském prostoru s důrazem na přístupy Itálie, Španělska a Řecka převážně v letech 2015-2023. V práci je použita metoda komparativní analýzy. V teoretické části jsou definovány klíčové pojmy jako bezpečnost hranic, hraniční kontroly, uprchlictví a nelegální migrace, které jsou zásadní pro pochopení migračních procesů a politik. V empirické části jsou podrobně rozebrány hraniční politiky jednotlivých zemí, včetně historie ochrany hranic a současných strategií, jakými jsou fyzické bariéry a technologické kontroly. Práce hodnotí efektivitu těchto opatření a poskytuje srovnání mezi vybranými státy. V závěru práce nabízí doporučení pro zlepšení stávajících politik.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses