Ochrana práv dětí na Ukrajině v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu : pozice Evropské unie a České republiky - Pecháčková, Gabriela (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá ochranou práv dětí přicházejících z Ukrajiny v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Práce přibližuje politické a legislativní iniciativy, které jsou ve spojení s ochranou práv ukrajinských dětí uplatňovány na území Evropské unie (EU). Specificky se zde zkoumá role EU jako aktéra a s tím spojený vliv této instituce v České republice na postupy řešící ochranu práv dětí z Ukrajiny. Teoretická část podrobněji rozebírá aktérství Evropské unie a především dimenzi EU coby rámujícího aktéra. Téma ochrany práv ukrajinských dětí a pozice EU a České republiky je blíže rozebírána v případové studii, kde se rovněž promítá teoretický koncept. Případová studie je zastřešena obsahovou analýzou syntetizující výsledky empirických dat. V případě Evropské unie se bakalářská práce zaměřuje na její vybrané instituce, jedná se o Radu Evropské unie, Evropskou radu, Evropskou komisi a Evropský parlament. Hlavním zjištěním analýzy je prokázání vlivu Evropské unie na Českou republiku v řešení problematiky ochrany práv dětí vysídlených z Ukrajiny. Zároveň je zde dokázáno, že v případě ochrany práv dítěte v tomto specifickém případě Česká republika jedná nad rámec nařízení, opatření a stanovisek EU, jež jsou platná pro všechny členské státy. Obě strany se snaží posílit ochranu práv dětí a nabídnout příchozím dětem patřičnou pomoc a ochranu. Aktivní přístup Evropské unie i České republiky z hlediska ochrany práv dětí na Ukrajině v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu je na území Evropské unie a specificky na území České republiky prokazatelný.