Analytik v odborném směru informační technologie - Vojta, David (2024)
Práce se zabývá problematikou existence potenciálního nesouladu mezi rovinami odborné literatury a pracovního trhu. Na základě této problematiky je cílem této práce identifikovat soustavu pracovních pozic analytiků v odborném směru informační technologie (náplň práce a kompetence) a provést komparaci této soustavy s požadavky trhu práce. Identifikovaná soustava pracovních pozic reprezentuje rovinu odborné literatury a vychází z klasifikačních portálů ESCO (European Skills, Competences, and Occupations) a NSP (Národní soustava povolání). Rovina pracovního trhu je pak reprezentována požadavky pracovního trhu. V práci je použit vlastní metodický postup, který spočívá v manuálním přístupu a zpracování identifikace soustavy pracovních pozic analytiků v odborném směru informační technologie. Z identifikované soustavy pak dochází k provedení pozorování, na jehož základě jsou formulovány výstupy pozorování. Ty jsou dále upraveny do podoby sledovaných hledisek identifikované soustavy a jsou zároveň použity jako optika pro komparaci s požadavky pracovního trhu, které jsou v komparaci zastoupeny vyhledanými pracovními nabídkami podle stanovených kritérií. Na základě této komparace dochází k provedení dalšího pozorování, jehož výstupy jsou následně shrnuty a určí se, zda komparace identifikuje shodu či neshodu mezi porovnávanými rovinami. Výsledky práce pak naznačují, že problematika existence potenciálního nesouladu mezi rovinou odborné literatury a rovinou pracovního trhu je oprávněná. V rámci komparace těchto rovin totiž nedochází k nalezení celkové shody. Rovina odborné literatury pak nereflektuje realitu, tedy rovinu pracovního trhu. Na základě tohoto zjištění dochází k dodatečné formulaci doporučení návrhu změn pro rovinu odborné literatury, tedy pro klasifikační portály ESCO a NSP.