Hydropolitické bezpečnostní komplexy : případová studie Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD) - Schrötterová, Lucie; Druláková, Radka, 1973-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato práce zkoumá Velkou přehradu etiopského znovuzrození (GERD) jako klíčovou případovou studii v rámci hydropolitických bezpečnostních komplexů. Zabývá se mnohostrannými dopady GERD na regionální bezpečnostní dynamiku v povodí Modrého Nilu a zkoumá složitosti geopolitických vztahů a správy sdílených zdrojů. Za použití metodologie případové studie osvětluje interakce mezi Etiopií, Egyptem a Súdánem a rozebírá, jak GERD přetváří tradiční mocenské struktury a ovlivňuje kooperativní a konfliktní vzorce chování v kontextu přeshraniční řeky. Studie přispívá k teoretickému diskurzu o hydropolitice tím, že zdůrazňuje GERD jako významný faktor ve vývoji regionálních bezpečnostních komplexů. Zapojení vnějších aktérů zdůraznilo, že mezinárodní společenství podporuje řešení mírovými prostředky, ale nemělo výrazný dopad na dosažení konsensu.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses