Ekonometrická analýza priestorových farmaceutických dát - Karabinoš, Samuel; Sokol, Ondřej; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Obsah práce používa priestorovú ekonometrickú analýzu a vizualizačné techniky na porovnanie miest preskripcie a výdaja dvoch vybraných liečiv. Geogranularita dát je na úrovni okresov v Českej republike. Prierezové dáta sú pozorované za rok 2022. Práca porovnáva tri typy matíc váh medzi okresmi: metódu spoločnej hranice, vzdialenosť centroidov do 50 kilometrov a 6 najbližších susedov. Výpočty sa vykonávajú pomocou modelov SEM, SAR, SLX, SDM a SDEM. Výstupy poukazujú na to, že pri sledovaných liečivách sa doporučuje pri skúmaní priestorovej závislosti používať najmä dáta o výdaji. Je kľúčové správne definovať vzťahy medzi okresmi a použitie správneho priestorového modelu závisí na tom, či budú použité priestorovo oneskorené premenné, než na konkrétnom type modelu.
Vedoucí práce: Ondřej Sokol
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses