Změny v rozmístění světového hospodářství : vybraná odvětví - Fáber, Daniel (2024)
Bakalářská práce se zabývá změnami v rozmístění světového hospodářství na příkladu vybraných odvětví – automobilový průmysl, textilní a oděvní průmysl, cestovní ruch. Hlavním cílem je zjistit změny, ke kterým došlo v posledních dvaceti letech. Práce se skládá ze tří kapitol. První kapitola se věnuje prostředí světového hospodářství. Pozornost je zde upřena zejména na teorie mezinárodního obchodu, globalizaci a komoditní řetězce. Druhá kapitola zkoumá hlavní faktory ovlivňující rozložení vybraných odvětví. Největší důraz je kladen na poslední kapitolu, kde jsou hlavní změny, které se udály na geografické mapě světa, identifikovány. Poslední část navíc obsahuje i prognózu budoucích trendů.