Aktéři zahraniční politiky Turecka a její „strategická hloubka“ - Čepičan, Marek (2024)
Práce se zaměřuje na vliv změny národní identity Turecka pod vedením AKP na zahraniční politiku a geopolitiku země v rámci Blízkého východu. Pomocí případových studií, které využívají sledovací metody, analyzuje vzájemné vztahy Turecka s Muslimským bratrstvem, účastníky občanské války v Sýrii a Kurdskou otázkou. Dále se práce zabývá představením nového analytického rámce, konkrétně teorie flexibilní bezpečnostní architektury, která reviduje tradiční teorii regionálních bezpečnostních komplexů pomocí konceptu heterarchie a kritické geopolitiky. Tato teorie se zaměřuje na náboženské, etnické a politické vazby mezi aktéry v regionu a kriticky zkoumá státocentrický přístup k bezpečnostní politice. Výsledky studie poskytují podrobné porozumění dynamice změny národní identity a jejího vlivu na geopolitické rovnováhy v regionu Blízkého východu.