Aktéři zahraniční politiky Turecka a její „strategická hloubka“ - Čepičan, Marek; Weinfurter, Jaroslav; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Práce se zaměřuje na vliv změny národní identity Turecka pod vedením AKP na zahraniční politiku a geopolitiku země v rámci Blízkého východu. Pomocí případových studií, které využívají sledovací metody, analyzuje vzájemné vztahy Turecka s Muslimským bratrstvem, účastníky občanské války v Sýrii a Kurdskou otázkou. Dále se práce zabývá představením nového analytického rámce, konkrétně teorie flexibilní bezpečnostní architektury, která reviduje tradiční teorii regionálních bezpečnostních komplexů pomocí konceptu heterarchie a kritické geopolitiky. Tato teorie se zaměřuje na náboženské, etnické a politické vazby mezi aktéry v regionu a kriticky zkoumá státocentrický přístup k bezpečnostní politice. Výsledky studie poskytují podrobné porozumění dynamice změny národní identity a jejího vlivu na geopolitické rovnováhy v regionu Blízkého východu.
Vedoucí práce: Jaroslav Weinfurter
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses