Role ruské státní identity v mezinárodních vztazích. Případová studie : Válka na Ukrajině - Babická, Kateřina; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Zemanová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Ruská státní identita a její role v mezinárodních vztazích je diskutovaným problémem nejenom v akademické sféře. Cílem této práce je zjistit, jakou roli hraje ruská státní identita v konfliktu na Ukrajině. K naplnění cíle práce byl zvolen interpretativní kvalitativní výzkum, metodami práce jsou jednopřípadová studie: Válka na Ukrajině a Foucaultovská diskurzivní analýza. Díky stanoveným metodám byl prokázán vliv ruské státní identity na konflikt na Ukrajině. Ruská státní identita umožňuje prezidentovi Putinovi uskutečňovat jeho zahraniční politiku bez ztráty podpory mezi obyvateli. Pokud podstatná část obyvatel sdílí stejnou státní identitu, která vychází především z imperialismu, nacionalismu, historie, kultury a jednotného smýšlení o světovém uspořádání jako „Ruském světě“, pak se nelze divit výsledkům průzkumů prokazující nárůst podpory Putinova režimu jak po anexi Krymu, tak po začátku války na Ukrajině. Imperialistická ruská státní identita však měla opačný vliv na ukrajinskou společnost, kdy ruskou státní identitu lze považovat za jednu z příčin nárůstu procenta ukrajinských obyvatel identifikujících se jako Ukrajinci.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses