Rezervy a rezervní fond jako nástroj ve finančním řízení firem zabývajících se lesnictvím a těžbou dřeva - Ivanová, Lucie; Stejskalová, Irena, 1957-; Kozáková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Cílem diplomová práce je zdokumentovat postup manažerů při tvorbě rezerv a rezervních fondů v rámci finančního řízení firem zabývajících se lesnictvím a těžbou dřeva. Poukázat na širší souvislosti tvorby rezerv, např. s daní z příjmů a souvislost rezervního fondu a vlastního kapitálu, to vše ve vztahu k celkovému objemu vlastních zdrojů potřebných pro podnikání. Práce shrnuje legislativní a jiné dosavadní poznání související s problematikou finančního řízení v lesním hospodářství a využívání rezerv a rezervních fondů, jakožto nástrojů finančního řízení. Výzkum je prováděn pomocí modelového příkladu tvorby daňově uznatelné rezervy a jejího dopadu na daň z příjmů, analýzy vybraných položek vlastního kapitálu a výrokové analýzy rozhovorů s finančními manažery lesních podniků. Na základě výzkumu je monitorováno využívání rezervy a rezervního fondu lesními podniky v souvislosti s řešením kůrovcové kalamity. Rozhodující vliv při řešení tvorby daňové rezervy má na podniky její daňový dopad a deponování peněz na zvláštní vázáný bankovní účet.
Vedoucí práce: Irena Stejskalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses