Korupce na mezinárodní úrovni - případová studie společnosti Siemens - Pavlíková, Kristýna (2024)
Jako jeden z největších problémů moderní doby stále přetrvává korupce, a to navzdory boji proti ní na mezinárodní i národní úrovni. Skandál společnosti Siemens se řadí k jedné z největších korupčních kauz moderní historie, která měla zásadní dopad na mezinárodní společenství. Práce si klade za cíl identifikovat příčiny korupčního jednání společnosti a následně analyzovat, postoj který Siemens k tomuto skandálu zaujal a jaká opatření za účelem snížení výskytu korupce byla zavedena. Dalším úkolem je zjistit, jaká byla reakce mezinárodního společenství na tento skandál a jaké nástroje byly implementvány za účelem potírání korupce. Tato práce je zpracována využitím metod hloubkové analýzy odborné literatury, deskripce a investigativy. Na základě výsledků, které vyplývají z analýzy tohoto skandálu, společnost Siemens přijala proaktivní postoj a implementovala rozsáhlé reformy, včetně zavedení programu Compliance a centralizace kontrolních mechanismů. Spolu s tím i ze strany mezinárodního společenství, byly zaznamenány snahy o vytvoření pevnějších mezinárodních standardů v boji proti korupci a zvýšení transparentnosti.