Postoj Mezinárodní šachové federace v kontextu konfliktu na Ukrajině - Zvolenský, David; Peterková, Jana, 1971-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Bakalářská práce se zabývá kroky Mezinárodní šachové organizace (FIDE), které vůči ruským šachistům, potažmo pak Ruskému šachovému svazu, podnikla po vypuknutí konfliktu na Ukrajině v roce 2022. Cílem práce je na základě zachycení postupu identifikovat a porozumět klíčovým krokům FIDE, ke kterým se uchýlilo v průběhu konfliktu na Ukrajině (2022-2024) a které ji odlišují od ostatních organizací. Práce hledá odpověď na otázku: „Jak postupovalo FIDE v kontextu konfliktu na Ukrajině?“. V práci je k analýze využito jak odborných, tak neodborných zdrojů. Především se jedná o oficiální dokumenty FIDE. V první kapitole se práce zabývá rolí sportu v současných mezinárodních vztazích a vymezuje pojem sportovní diplomacie. Dále je zde stanoven rámec, ve kterém je na situaci kolem rozhodnutí FIDE nahlíženo. Jako klíčové aspekty jsou pro práci vybrány finanční podmínky, kvalita sportu a zejména pak osobní vazby zástupců FIDE na Rusko, potažmo přímo na Kreml. V druhé kapitole je blíže představen historický vývoj FIDE, jeho současná struktura a to, jakým způsobem jeho struktura může ovlivňovat některá rozhodnutí. Ve třetí části je pak věnována pozornost jednotlivým krokům FIDE a jejich příčinám, s důrazem na osobní vazby mezi nejvyššími představiteli FIDE a Ruské šachové federace. V práci je postoj FIDE po vypuknutí konfliktu na Ukrajině shledán měkkým, a to z několika důvodů – Rusku bylo umožněno vyhnout se sankcím Evropské šachové unie, s výjimkou Sergeje Karjakina nedošlo k žádným zákazům účasti ruských sportovců a jediným omezením tak zůstává zákaz používání ruské státní vlajky a hymny. Jako příčiny tohoto měkkého přístupu FIDE jsou v práci uvedeny osobní vazby mezi zástupci FIDE a Ruska, schopnost Ruska investovat do rozvoje šachu nemalé finanční prostředky, o které by šach v případ
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses