AlzaBox jako příklad využití internetu věcí v logistice - Kabrda, Jiří (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na využití technologie internetu věcí v logistice, konkrétně prostřednictvím analýzy výdejních schránek AlzaBox od společnosti Alza.cz. Práce zkoumá, jak internet věcí transformuje logistické operace v oblasti e-commerce s důrazem na optimalizaci distribuce, zlepšení zákaznické zkušenosti a snížení ekologického dopadu. První část práce poskytuje teoretický rámec pro porozumění internetu věcí a jeho aplikaci v logistice, přičemž se zaměřuje na jeho schopnost zvyšovat automatizaci, efektivitu a přesnost logistických operací. Druhá část analyzuje konkrétní přínosy a výzvy implementace AlzaBoxů pro firmu Alza, včetně srovnání s konkurenčními řešeními a predikcí budoucích trendů. Třetí část se věnuje potenciální integraci AlzaBoxů do malých obcí (se zaměřením na obec Lísek) a zkoumá vhodné lokality pro výstavbu a možné překážky projektu. Práce předkládá, jak mohou AlzaBoxy zlepšit ziskovost a efektivitu společnosti Alza a transformovat logistické procesy v malých obcích. Klíčové přínosy zahrnují zvýšení přístupnosti a flexibility při doručování zásilek, snížení logistických nákladů a zlepšení kvality zákaznických služeb. Úspěšná implementace AlzaBoxů v obci Lísek by mohla sloužit jako vzor pro další malé obce v České republice a zahraničí. Práce také nabízí cenné informace a postřehy, které jsou aplikovatelné jak v kontextu České republiky, tak v globálním měřítku, zvláště v regionech, kde e-commerce a logistika procházejí rychlým rozvojem. Výsledky ukazují, že technologie internetu věcí má značný potenciál pro inovaci a udržitelnost logistických procesů.