Změny v obchodních vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií po Brexitu a jejich vliv na britský automobilový průmysl - Ivanchenko, Kateryna; Procházková Iliniţchi, Cristina; Kohut, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Bakalářská práce si klade za cíl zhodnotit změny v obchodních vztazích mezi Velkou Británií a Evropskou unii po Brexitu a vymezit, jak nové obchodní podmínky, které byly implementovány po Dohodě o obchodu a spolupráci (TCA), ovlivňují britský automobilový průmysl a jeho vývoj v novém obchodním prostředí. V práci se používá kombinace kvantitavního a kvalitativního designu výzkumu. První kapitola se zaměřuje na základní koncepty liberalizace obchodu, ekonomické integrace a rizika spojená s transformací obchodních politik, čímž poskytuje teoretický základ pro následující kapitoly. Druhá kapitola se věnuje Brexitu a TCA, a také zkoumá jejich dopady na obchodní vztahy. Třetí kapitola se zaměřuje na automobilový průmysl Velké Británie. Zahrnuje analýzu statistických dat a hodnotí, jak Brexit a nové obchodní podmínky TCA ovlivnily objemy výroby, investiční rozhodnutí a dynamiku exportu v tomto odvětví. V poslední kapitole je také provedena SWOT analýza britského automobilového průmyslu v novém obchodním prostředí, což poskytuje celkový přehled o postavení tohoto odvětví po Brexitu a implementaci TCA.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses