Podniková architektura fotbalového klubu - Zbořil, Martin (2024)
Diplomová práce se zabývá zpracováním podnikové architektury ve fotbalovém klubu Bohemians Praha 1905, a.s, který by chtěl v rámci reakce na rostoucí tlak soustředěný na zlepšování své výkonnosti a konkurenceschopnosti zefektivnit správu svých procesů a činností ve svých provozních oblastech. S ohledem na klubové požadavky je i daný popis cílové podnikové architektury hlavním cílem této diplomové práce. Pro splnění tohoto cíle byly v rámci rešeršní části identifikovány oblasti řízení podnikové architektury a prostředí profesionálního fotbalového klubu. Na vypracované rešeršní oblasti navazuje architektonické angažmá, které je zpracováno podle rámce TOGAF a jeho vývojového cyklu ADM. Po poznání prostředí klubu a analyzování jeho požadavků byla upřednostněna vize zabývající se inovací byznysové schopnosti komunikace s fanoušky, pro niž byl v rámci angažmá zmapován její stávající (AS-IS) stav a následně formulován požadovaný (TO-BE) stav, který zahrnuje integrace nových inovací, kterými jsou fanouškovská identita „Bohemka ID“, mobilní aplikace a klubový web společně s novým CMS systému. Výsledkem této práce je cílový popis architektury fotbalového klubu s detailnějším pohledem na komunikaci s fanoušky, pro kterou byly představeny možné kroky architektonického přechodu z jejího AS-IS do TO-BE stavu. Po vypracování angažmá proběhla kontrolní schůzka se zástupci klubu, na které byli obeznámeni s dosavadním stavem jejich podnikové architektury či možnými kroky pro její budoucí optimalizaci.