Sociální politiky skandinávských zemí se zaměřením na problematiku stárnutí obyvatelstva - Josífková, Martina (2024)
Hlavním tématem a cílem této bakalářské práce je komplexní porovnání sociálních politik skandinávských zemí v kontextu stárnutí populace a posouzení jejich schopnosti reagovat na tyto demografické výzvy v rámci jejich sociálních systémů. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola představuje základní demografické koncepty související se stárnutím populace a diskutuje o funkcích a modelech sociálního státu. Druhá kapitola poskytuje popis sociálních systémů a veřejných politik ve vybraných skandinávských zemích, zaměřuje se na jejich demografický vývoj a vládní opatření k řešení stárnutí populace. Závěrečná kapitola analyzuje implementované sociální politiky v těchto zemích a pokouší se předpovědět budoucí ekonomický vývoj pod vlivem stárnutí populace.