Výzvy základného vzdelávania v Nigérii - Sagalincová, Terézia (2024)
Táto bakalárska práca sa zameriava na pretrvávajúce výzvy základného vzdelávania v Nigérii. Cieľom tejto práce je zhodnotiť kľúčové výzvy, ktorým čelí základné vzdelávanie v Nigérii v časovom období od roku 1999 do roku 2024. V prvej kapitole sú vysvetlené základné pojmy a identifikované všeobecné príčiny základného vzdelávania v rozvojových krajinách. Na základe rešerše odbornej dostupnej literatúry boli identifikované nasledujúce výzvy: nedostatočná infraštruktúra, nedostatok študijných a učebných materiálov, digitálna priepasť, nedostatok kvalifikovaných a dobre vyškolených učiteľov, ekonomická potreba práce detí v rodinách, školné poplatky, kultúrne faktory a absencia zariadení pre vodu, sanitáciu a hygienu. V druhej kapitole bola priblížená Nigéria zo sociodemografického hľadiska. V tretej kapitole boli identifikované výzvy aplikované na prípad Nigérie. Zistenia poukazujú na to, že Nigéria čelí všetkým identifikovaným výzvam. Taktiež zvýrazňuje potrebu komplexného prístupu k riešeniu týchto problémov s cieľom zabezpečiť univerzálny prístup ku kvalitnému základnému vzdelaniu pre všetky nigérijské deti.