Příčiny dětské práce v Demokratické republice Kongo se zaměřením na těžební sektor - Valková, Markéta; Sejkora, Jiří, 1985-; Mazánková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce řeší problematiku příčin dětské práce. Cílem je sestavit seznam příčin dětské práce v rozvojových zemích a následně se zaměřit na případ Demokratické republiky Kongo v oblasti těžebního sektoru. K dosažení cíle byla využita kombinace kvantitativních a kvalitativních metod, včetně analýzy dostupných dat a rozboru literatury na danou tématiku. První kapitola se zabývá teoretickým vymezením pojmu dětské práce, rozsahu a vývoje problematiky, pracovních podmínek a dětské práce v těžebním sektoru a hlavními příčinami, především v rozvojových zemích. V druhé kapitole je představena Demokratická republika Kongo, dětská práce v zemi a především její hlavní příčiny s důrazem na těžbu kobaltu a mědi. Z práce vyplývá, že dětská práce v těžebním průmyslu v DRK, je způsobena řadou faktorů, včetně chudoby, nedostatečného vzdělání a problematiky institucí, přičemž těžba kritických surovin – např. kobalt a měď, které jsou dnes ve výrobě hojně využívány – výrazně k dětské práci v této zemi přispívají.
Vedoucí práce: Jiří Sejkora
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses