Praktiky moderního otroctví v oblasti fast fashion : případová studie Shein - Chorá, Magdalena (2024)
Tato diplomová práce se zabývá praktikami moderního otroctví v odvětví Fast Fashion, neboli rychlé módy, konkrétně na příkladu čínské módní společnosti Shein. Podle odhadů je dnes na světě až 50 milionu otroků, a produkty jejich práce se v rámci mezinárodního obchodu dostávají do celého světa. Konkrétně v odvětví Fast Fashion hrozí především riziko nucených a dětských prací, jakožto praktik moderního otroctví. Cílem práce je tedy zhodnotit, zda Shein některé z nich uplatňuje, přičemž práce konstatuje, že v dodavatelských řetězcích Sheinu dochází k nuceným pracím. K závěru práce dochází aplikací obecných definic těchto praktik na konkrétní případ Sheinu, na což práce čerpala informace ze získaných dat z terénu výzkumníků či novinářů, stejně jako na základě vyšetřování Sheinu americkými zákonodárci či médii.