Environmentální a sociální dopady obchodních dohod - případ FTA mezi EU a Mercosurem - Vykoukal, Vladimír; Hnát, Pavel, 1981-; Kohut, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářské práce se zabývá environmentálními a sociálními dopady obchodních dohod. Jejím cílem je poukázat na tyto dopady na příkladu obchodní dohody mezi Evropskou unií a Mercosurem a nastínit možnosti jejich zmírňování. Práce je rozdělena na dvě hlavní kapitoly. Ta první se věnuje obecným environmentálním a sociálním dopadům obchodních dohod a způsobům jejich regulace. Ta druhá je zaměřena přímo na dohodu mezi EU a Mercosurem. Zabývá se jejími potenciálními dopady, kvůli nimž ještě dohoda nebyla ratifikována. Z environmentálního hlediska se jedná například o odlesňování Amazonského pralesa, emise skleníkových plynů nebo nadužívání pesticidů. Ze sociálního pohledu jsou rozebrány například dopady na domorodé skupiny, vliv na evropské farmáře nebo problémy týkající se dětské práce a nerovnosti mezi pohlavími. U jednotlivých dopadů jsou navržena konkrétní opatření k jejich zmírnění.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses