Vliv ekonomické integrace na automobilový průmysl Kanady v návaznosti na implementaci Dohody USA-Mexiko-Kanada (USMCA) - Holíková, Barbora; Bolotov, Ilya; Hrubý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaký vliv měla renegociace obchodní dohody NAFTA a implementace následující dohody USMCA na automobilový průmysl Kanady. Pro splnění tohoto cíle byly v práci stanoveny dvě výzkumné otázky: V čem se liší dohoda NAFTA od USMCA a jaké byly hlavní důvody pro renegociaci a následné dopady? A jak byl touto renegociací následně ovlivněn automobilový průmysl Kanady? Tato práce je členěna na tři kapitoly. První kapitola je teoretická a pokládá komplexní teoretický základ na téma ekonomické integrace pro následné vyhodnocení stanovených otázek. Druhá kapitola je věnována první výzkumné otázce a pomocí komparace obou obchodních dohod ústí v závěr, že hlavním důvodem pro samotnou renegociaci dohody NAFTA byla iniciativa administrativy D. Trumpa za účelem snížení obchodního deficitu USA a podpory americké ekonomiky. Dalším dílčím závěrem je zjištění, že největší změny při implementaci USMCA zasáhly automobilový průmysl, který čelí výrazným zpřísněním zejména v rámci obsahu vyrobeného na území Severní Ameriky. Ve třetí kapitole je pomocí analýzy ukazatelů, jako je produkce automobilového průmyslu Kanady nebo vývoz a dovoz produkce tohoto průmysl v rámci Kanady, naplněn hlavní cíl práce a zodpovězena druhá výzkumná otázka. Závěrem práce je, že dopad implementace dohody USCMA v roce 2020 neměl zatím na kanadský automobilový průmysl měřitelný negativní dopad, všechny ukazatele vykazují pozitivní trend růstu a také, že provedená analýza byla limitována vlivem pandemie COVID-19.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses