Medzikultúrna komunikácia v medzinárodných vzťahoch. Prípadová štúdia : India a Pakistan. - Górová, Natália; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Přikryl, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Táto práca sa zaoberá medzikultúrnou komunikáciou v rámci vyjednávaní medzi Indiou a Pakistanom. Cieľom práce je zistiť, aký vplyv majú kultúrne odlišnosti medzi Indiou a Pakistanom na priebeh medzikultúrnej komunikácie pri vyjednávaniach medzi nimi a aký význam majú dané vyjednávania z pohľadu ich vzájomných vzťahov v súčasnosti. Kultúrne odlišnosti medzi Indiou a Pakistanom boli identifikované pomocou paradigmatickej analýzy a porovnaním krajín podľa Hofstedeho metodiky klasifikácie kultúr. Vplyv zistených kultúrnych odlišností na priebeh medzikultúrnej komunikácie pri vyjednávaniach je preukázaný pomocou komparatívnej štúdie vyjednávaní v rámci summitov v Láhaur (1999) a Agre (2001). Získané poznatky vedú k záveru, že kultúrne rozdiely medzi krajinami sa cez odlišné hodnoty a vnímanie sveta prejavujú v ich medzikultúrnej komunikácii, znižujú jej efektivitu a spôsobujú nedorozumenia. Znalosť a uvedomenie si týchto odlišností spolu so snahou o dosiahnutie vzájomného porozumenia sú preto pre efektivitu vyjednávaní a medzikultúrnej komunikácie nesmierne dôležité.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses