Vliv populismu v zemích V4 na evropskou integraci a migrační reformu - Sychrová, Natálie; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Eberle, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Práce analyzuje vliv hlavních populistických stran ve Visegrádské skupině (V4) na proces evropské integrace, zejména v souvislosti s projednáváním a schvalováním navrhované migrační reformy. Práce je rozdělena do tří kapitol. V teoretické části jsou definovány klíčové pojmy, jako je populismus, euroskepticismus a jejich vzájemné propojení v podobě euroskeptického populismu. V první kapitole aplikované části jsou nejdříve identifikována hlavní populistická hnutí zemí Visegrádské čtyřky, která byla u moci mezi lety 2020-2023, mezi nimiž jsou ANO, Fidesz, OĽaNO, PiS a Smer. Dále se kapitola zabývá analýzou vlivu států V4 na evropskou integraci z hlediska porušování principu právního státu a evropské klimatické politiky. Poslední, klíčová kapitola se zaměřuje na vliv populistických stran na evropský Pakt o migraci a azylu. Nejprve přibližuje současný Dublinský azylový systém a poté ho porovnává s obsahem a cíli nové migrační reformy. Potom jsou identifikovány hlavní body kritiky migrační reformy ze strany populistů V4. V návaznosti na to jsou určeny klíčové okamžiky, při kterých se euroskeptičtí populisté zemí V4 pokoušeli ovlivnit schválení migračního paktu. V závěru je zhodnocen jejich celkový vliv na průběh schvalovacího procesu a jsou určeny prostředky, kterými se pokoušeli o ovlivnění schválení reformy.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses