Greenwashing v odvětví kosmetiky - Hlaváčková, Adéla (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou greenwashingu v kosmetickém průmyslu s důrazem na skin-care produkty a schopností generace Z rozlišit greenwashing od green marketingu. Práce začíná teoretickým rámcem, který definuje greenwashing a green marketing a zkoumá jejich historii, aspekty a dopady na spotřebitele. Dále se zaměřuje na vztah generace Z ke skin-care kosmetice, s ohledem na rostoucí kupní sílu této generace. Výzkum probíhá formou dotazníkového šetření a hloubkových rozhovorů, které ukazují, že generace Z projevuje zájem o udržitelné produkty, ale váhá při připlácení vyšší ceny. Zjištění naznačují určitou schopnost rozlišovat mezi greenwashingem a green marketingem, která je ovlivněna transparentností firemní komunikace a dostupností informací. Na základě výsledků jsou navržena doporučení pro firmy a spotřebitele, jak bojovat proti greenwashingu a podporovat udržitelné chování, včetně transparentní komunikace, vzdělávání spotřebitelů a aktivního zapojení do procesu tvorby a inovace produktů.