Zelená ekonomika a udržitelný rozvoj Dánska - Hubáček, Jan (2024)
Bakalářská práce se zabývá zelenou ekonomikou a udržitelným rozvojem Dánska. Pomocí analýzy jednotlivých atributů zkoumá, proč právě Dánsko vede světové žebříčky v této oblasti. Jako ekonomicky velmi silná země s výhodou v podobě geografické polohy dokáže nastavovat trendy, kterými by se v budoucnu mohly řídit i ostatní země. První kapitola má za cíl představit koncepty zelené ekonomiky a udržitelného rozvoje, včetně představení Dánska. Druhá kapitola se zaměřuje na jednotlivé atributy, jako jsou obnovitelná energie a udržitelné městské plánování. Na konkrétních případech společnosti Ørsted a města Kodaně demonstruje, jak je možné dosáhnout udržitelného rozvoje při zvyšování ekonomického blahobytu. Nejdůležitějšími příčinami pro dánský úspěch jsou důraz na plánování a aktivní zapojení společnosti.