Dopady ropných šoků 2. poloviny 20. století na ekonomiku a mezinárodní obchod Nizozemska - Matulková, Kristýna (2024)
Bakalářská práce se zaměřuje na ropné šoky 70. let 20. století a na jejich důsledky pro Nizozemsko, jenž patřilo mezi země, které byly ropnými šoky v těchto letech postiženy. Práce blíže přibližuje dobu před ropnými šoky a dobu v průběhu ropných šoků, popisuje i ropné šoky samotné. Dále práce analyzuje ekonomická data z období ropných šoků s cílem zjistit, jaké dopady měly ropné šoky v letech 1973 a 1979 na ekonomiku Nizozemska a jeho následný obchod s ropou.